Kahden tofun teriyakikulho


2-3:lle

“Tämä kulho todella onnistui ja Jalotofu pääsi loistamaan <3. Pohjana toimii musta, tahmea riisi, ja päälliset näkyvät sitten kuvasta ja löytyvät raaka-aineluettelosta. Kierittelin tofupalaset vielä seesaminsiemenissä tuomaan lisäcrunchya.

Lyhyesti kulhoruoan perussäännöt: Jotta kulhoruoka ei todella maistuisi kulhosta lusikoitavaa mössöä, niin on entistä tärkeämpää, että tekstuurit ovat kunnossa; löytyy jotain pehmeää, jotain sitkeämpää, jotain rapeaa. Niin, että lusikallinen ruokaa tuo erilaisia suutuntumia. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota, että osaset myös maistuvat erilaiselta; löytyy happoa, suolaista, makeaa, karvasta ja umamia (”lihaisaa makua”). Lisäksi on hyvä olla jotain lämmintä ja jotain viileämpää.

Teriyakilla maustettujen tofujen lisäksi kulhosta löytyy tofua toisella tapaa; nimittäin tofumajoneesia!

Tarvitset:

Sticky riisiin
2 dl mustaa riisiä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
½ tl sokeria

Kurkkuihin ja lehtikaaliin
lehtikaalia
kurkkua
4 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 tl seesamöljyä

Togarashi-tofumajoneesiin
1 dl (n. 100g) silkinsileää/pehmeää Jalotofua
½ dl rypsiöljyä
1 tl sinappia
½ tl suolaa
½ limen mehu
1-2 tl togarashia (tai korvaa chilihiutaleilla)

Teriyaki-seesamtofuun
1 paketti maustamatonta tai kylmäsavutofua
kourallinen seesamsiemeniä
(seesam)öljyä
n. 1 dl teriyakikastiketta (valmista tai alla olevan ohjeen mukaan)

(Teriyakikastikkeeseen)
½ dl vettä
0,75 dl sokeria
(2 rkl sakea)
1 dl (vähäsuolaista) soijaa
½ dl miriniä
(1 tl raastettua inkivääriä)

Lisäksi
kevätsipulia
edamamepapuja
avokadoa
(noria)


Ohje:

  1. Paloittele tofu kuutioiksi. Kuivaa palasia talouspaperilla taputellen ja jätä ne kahden paperin väliin kuivumaan.
  2. Valmista teriyakikastike, jos valmistat sen itse: Mittaa ainekset kattilaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Se on valmista, kun kastat teelusikan kastikkeeseen, ja teelusikkaan jää ohut kastike”kalvo”.
  3. Kypsennä riisi: Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä kypsäksi ja lisää sitten riisiviinietikka, soijakastike ja sokeri.
  4. Valmista kurkut ja lehtikaali: Viipaloi kurkut. Revi lehtikaalista lehtiruoti irti. Laita kurkut ja lehtikaali eri kulhoihin. Valmista pikainen pikkelöintiliemi sekoittamalla sokeri, suola, riisiviinietikka ja seesamöljy keskenään. Jaa liemi kurkkujen ja lehtikaalien kesken. Hiero etikkalientä lehtikaaliin kunnolla, jotta sen rakenne pehmenee. Jätä maustumaan.
  5. Valmista tofumajoneesi. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella yhtenäiseksi massaksi.
  6. Pilko kevätsipuli ja avokado.
  7. Valmista tofu: Kierittele kuivuneet tofupalaset seesaminsiemenissä. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää palaset pannulle. Paista niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes seesaminsiemenet ruskistuvat ja lisää sitten (seesam)öljyä sekä teriyakikastike. Pyörittele hetki niin, että kastike jakaantuu tasaisesti tofupalasille.
  8. Kokoa kulho: Annostele pohjalle riisiä ja kokoa muut ainekset päälle.

Vinkki: Togarashi on japanilainen, tulinen chili-seesammauste (chiliä, paahdettua appelsiininkuorta, mustia- ja vaaleita seesaminsiemeniä, jauhettuja hampunsiemeniä, jauhettu sanshoa (japanilainen pippuri), jauhettua inkivääriä sekä merilevähiutaleita). Sitä saa ainakin ViiVoanista ja Tokyokanista. Jos togarashia ei ole saatavilla, niin korvaa se haluamallasi määrällä chilihiutaleita.

 




Ruokalaji Pastat, wokit ja risotot, Pikavinkit ja yleisohjeet, Salaatit Erityisruokavalio Ilman kananmunaa, Maidoton, Vähähiilihydraattinen, Vegaani
Tuote Jalotofu Kylmäsavu, Jalotofu Maustamaton Reseptin tekijä Saara Atula