Vesijalanjälki

Hiilijalanjälkitutkimuksemme ohessa teetimme myös karkean tason vesijalanjälki -laskelman. Vesijalanjälki kertoo kuinka paljon vettä tuotteen elinkaaren aikana on kulunut sen erinäisiin prosesseihin raaka-aineiden viljelystä tuotantoon saakka. Vesijalanjäljessä huomioidaan veden kokonaistarve. Näin ollen siihen sisältyy esimerkiksi raaka-aineiden vaatiman kastelun vesimäärä, joka meidän tapauksessamme on 100 % luonnollista sadevettä.

Tuotteiden vesijalanjälki 2011

Tuote Kokonaisvedenkulutus L / 100 g tuotetta
 jt-maustamatonJalotofu maustamaton 90
 jt-marinoituJalotofu marinoitu 112
 jt-kylmasavuJalotofu kylmäsavu 112
 jt-pehmea Jalotofu pehmeä 30
 jt-hempnut Jalotofu hempnut 121

93% vesijalanjäljestämme on vihreää vettä

Keskiarvo kaikkien tuotteidemmme vesijalanjäljeksi on 108,5 l vettä / 100g valmista tuotetta. Kun tästä määrästä noin 93% on ns. vihreää vettä (vihreä vesi tarkoittaa sadevettä sekä maaperään sitoutunutta vettä) käytetään yhteen tofu pakkaukseen keskimäärin  20,4 l käyttövettä. Tästä määrästä 14,5 l on ns. sinistä vettä ja loput 5,9 l harmaata vettä.

Laskelmassa on huomioitu seuraavat tekijät:
-Kaikkien raaka-aineiden viljelyyn ja prosessointiin tarvittava vesi
-Pakkausmateriaalin valmistukseen tarvittava vesi
– Yrityksemme käyttämä vesi tuotantoprosessista käyttöveteen

Raaka-aineiden viljely vaatii suurimman osan veden tarpeesta tuotteidemme elinkaaren aikana.

Vesijalanjäljen viitteellinen vertailutaulukko eri tuotteille

Tuote  Keskimääräinen veden kulutus L / 100 g tuotetta
 Jalotofu  109
 Omena  41
 Broileri  468
 Juusto  601
 Naudanliha  1861
T-paita (puuvillaa) 3269