Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme!

Miksi joissain Jalotofuissa on vehnää?


Tätä kysytään todella paljon. Osassa tuotteissa on vehnää, mutta käytännössä sitä on häviävän pieni määrä. Joissakin tuotteissa mausteeksi käytetään perinteistä, yli vuoden käymisprosessilla kypsennettyä soijakastiketta ja tämän soijakastikkeen yhtenä ainesosana on vehnä. Emme siis lisää vehnää sellaisenaan tuotteisiin. Perinteisen soijakastikkeen pitkän käymisprosessin ansiosta vehnän gluteeni on käytännössä pilkkoutunut kokonaan. Tässä linkki Suomen keliakialiiton lausuntoon asiassa:
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca/mitka_tuotteet_soveltuvat_keliaakikolle/soijakastikkeita_voi_kayttaa/
Kyseisissä tuotteissamme on mausteena noin 10 % perinteistä luomu soijakastiketta, joten alun perinkin hyvin pieni määrä vehnää, on lopputuotteessa käytännössä häviävän pieni.
Vastaus

Mistä Jalotofua saa ostaa?


Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy yleensä juustotiskiltä. Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätiskille. Paras tapa Jalotofun löytämiselle on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.
Vastaus

Pakkausten avaaminen on hankalaa. Voisitteko helpottaa sitä?


Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä. Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.
Vastaus

Jalotofu kylmäsavun statuksen muutos luomusta, maailman ensimmäiseksi Fairtrade Tofuksi joulukuussa 2012


Olemme vuonna 2005 saaneet elintarvikevirastolta ja sitä valvovalta ministeriöltä luvan käyttää luonnollista savuaromia luomuainesosana. Siirryimme tuolloin savuaromin käyttöön, koska se sisältää vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä kuin savu. Vuonna 2012 EU-komissio on kuitenkin antanut lausunnon, jonka mukaan luonnollista savuaromia ei tulisi käyttää luomutuotteissa.
Vallitsevien luomuasetusten mukaisesti luomumerkki on nyt poistettu ja tilalle on tullut arvokkaampi Fairtrade merkki. Tuote säilyy ainesosiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan täysin samana, eli käytämme tuotteeseen edelleen samaa luomusertifioitua Reilun kaupan soijaa, kuin muihinkin tuotteisiimme. Ainoa käytännön muutos on siis luomumerkin vaihtuminen Fairtrade merkiksi pakkauksen kannessa, sekä kaikkien luomuun viittaavien merkintöjen poistuminen ainesosaluettelosta.
Olemme käyttäneet ainoastaan reilun kaupan standardit täyttäviä soijapapuja toimintamme alusta lähtien ja nyt olemme sitoutuneet ostamaan pelkästään FLO:n sertifioimaa Reilun kaupan soijapapua, niin paljon kuin sitä on saatavilla. Fairtrade merkin lisäämistä muihin tuotteisiin harkitsemme myöhemmin, kun sertifioidun raaka-aineen saatavuus lisääntyy.
Vastaus

Tofun terveysvaikutuksista?


Emme esitä terveysväittämiä, emmekä usko yksittäisen ainesosan ihmeitä tekevään vaikutukseen, vaan monipuoliseen, laadukkaista ja puhtaista ainesosista koostuvaan kasvispainotteiseen ruokavalioon. Siksi keskitymme tuotannossamme aina valmistamaan ehdottomasti parasta ja puhtainta laatua. Valmistamamme Jalotofut ovat niin sanottua Nigari Tofua, jossa juoksutteena käytetään merivedestä tiivistettyä magnesiumkloridia, japanilaiselta nimeltään ”Nigari”. Nigari on tehokkain käytetyistä juoksutteista ja tuottaa korkeimman mahdollisen proteiinipitoisuuden. Tämä tarkoittaa, että maksimaalinen määrä heranestettä ja sen mukana ruoansulatukselle epäedullisia ainesosia on poistunut tuotteesta. Muita juoksutteita, esimerkiksi kalsiumkloridia tai kalsiumsulfaattia, käytettäessä saadaan soijapavusta aikaiseksi huomattavasti enemmän Tofua, mutta se sisältää myös vähemmän proteiinia ja enemmän vettä. Okinawan saarella Japanissa, jossa eletään maailman pisimpään, käytetään, osana monipuolista ruokavaliota, nimenomaan Nigari Tofua.
Vastaus

Ovatko käyttämänne soijapavut geenimuunneltuja?


Eivät ole. Käytämme kaikissa tuotteissamme ainoastaan Reilun kaupan luomusoijapapuja. Sekä Reilussa kaupassa, että  luomutuotannossa geenimuuntelu ei ole sallittua. Valvonta on tarkkaa ja koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä ja reilu. Jokaisen käyttämämme soijapapuerän pystyy jäljittämään alkulähteeseensä, Brasilian Capanemaan saakka. Soijapapujen luonnollisuus tutkitaan lisäksi jatkuvasti laboratoriokokein.
Vastaus

Kuinka avattu Jalotofupakkaus tulisi säilyttää. Voiko sen pakastaa?


Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

Jääkaapissa avatut tuotteet olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu säilyttämällä tuote joko nesteen alla tai tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois.

Vastaus

Kuinka paljon Jalotofua voi syödä?


Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia.
Vastaus

Voiko Jalotofua syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä?


Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa. Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim. miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat. Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä. Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta. Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä.
Vastaus

Onko Jalotofu fermentoitu soijatuote?


Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä. Fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso, tempeh ja natto. Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että Jalotofusta erkanee suurin osa soijapavun ei-toivotuista ainesosista heran mukana.
Vastaus

Mitä on Jalotofu Kylmäsavun sisältämä luonnollinen savuaromi?


EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan. Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu. Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen. Tällä menetelmällä on monta etua. Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa. Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.
Vastaus

Mistä käyttämänne soijapavut tulevat, Suomessahan niitä ei kasva?


Hiilijalanjälkilaskelmamme osoittavat selkeästi, että soijapavut on ekologisinta kasvattaa niille sopivilla leveysasteilla ja kuljettaa sitten laivalla Suomeen. Pohjoisemmassa kasvatetut soijapavut sisältävät niin paljon vähemmän proteiinia, että niiden prosessointi aiheuttaa suuremman ympäristökuorman kuin merikuljetus. Olemme usean vuosikymmenen ajan käyttäneet brasilialaisia soijapapuja. Pavut tulevat kestävän kehityksen luomuviljelyprojektista, joka edistää sikäläisten maanviljelijöiden ja ympäristön hyvinvointia. Viljelijöille maksetaan tavanomaista korkeampaa palkkaa ja näin voimme osaltamme tukea oikeudenmukaisuutta niinkin kaukana kuin Brasiliassa. Pavut ovat FLO:n sertifioimaa Reilun kaupan tuotantoa ja ovat erittäin korkealaatuisia.
Vastaus

Onko pakkausmateriaaleissanne käytetty haitallisia kemikaaleja?


Pakkauksissa käyttämämme muovikalvomateriaalit ovat kotimaisia ja olemme aina pyytäneet pakkausmateriaalitoimittajalta erillisen lausunnon siitä etteivät kalvot sisällä Bisfenoli A:ta tai ftalaatteja.
Vastaus

Miksi hamppu, onko se huumausaine?


Hamppunsiemen on ravintoarvoiltaan soijan rinnalla paras proteiininlähde tofun valmistukseen. Lisäksi sitä voidaan menestyksekkäästi viljellä kotimaisissa olosuhteissa, joka tekee siitä ekologisesti erittäin varteenotettavan vaihtoehdon. Hampunsiementä, samoin kuin esimerkiksi leivonnaisiin käytettävää unikonsiementä, ei pysty käyttämään huumausaineena.
Vastaus